Home Porady, programy Porady dla zdrowia. Co warto wiedzieć o cukrzycy.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając z serwisu zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy nie korzystaj z naszej witryny.
Co warto wiedzieć o cukrzycy. PDF Drukuj Email
Piątek, 10 Grudzień 2010 14:40
W Polsce na cukrzycę choruje wiele osób. Ryzyko zachorowania na tę chorobę wzrasta z wiekiem. Zapadają na nią zwłaszcza ludzie otyli. Występuje też u dzieci i młodzieży. Cukrzyca jest nieuleczalna, ale można z nią żyć w miarę normalnie, jeżeli się ją opanuje, przystosuje się do niej i będzie się ją kontrolować. Natomiast jeśli nie jest wcześnie i intensywnie leczona, może dojść do poważnych powikłań, takich jak upośledzenie wzroku, uszkodzenie nerek, serca, mózgu, kończyn dolnych, układu nerwowego, a nawet do śmierci. Jest to choroba, o której trzeba jak najwięcej wiedzieć, aby ją leczyć.
Zdrowi ludzie powinni mieć pewną wiedzę o cukrzycy, aby mogli w razie czego rozpoznać jej objawy a także potrafili zrozumieć chorujących na nią i w razie potrzeby przyjść im z pomocą.

NA CZYM POLEGA CUKRZYCA?
Aby zrozumieć, na czym polega cukrzyca, musimy poznać pewne procesy zachodzące w naszym organizmie. Prześledźmy co się w nim dzieje, gdy zjemy np. kromkę chleba:
Człowiek zjada kromkę chleba -> ulega ona strawieniu a zawarte w niej węglowodany zamieniają się w cukier prosty zwany glukozą -» glukoza jest wchłaniana do krwi -> wzrasta stężenie cukru we krwi -» pobudza to produkcję i uwalnianie insuliny z trzustki -» dzięki insulinie glukoza, czyli nasza przetworzona kromka chleba przenika do komórek całego organizmu i jest zużywana jako niezbędna do życia energia.
Na przykładzie tym widać jak ważna jest w tym procesie zamiany kromki chleba w życiodajną energię, rola insuliny, bez której glukoza nie może dostać się do komórek.
Przypatrzmy się teraz dokładniej trzustce. Leży ona z tyłu za żołądkiem. Znajdują się w niej małe skupiska specjalnej tkanki, tzw. wyspy trzustkowe, składające się z kilku rodzajów komórek: alfa, beta, delta. To właśnie komórki beta produkują hormon zwany insuliną. Mają one niezwykłą zdolność wyczuwania stężenia glukozy we krwi i jeżeli się ono podwyższa, natychmiast reagują.
W ciągu 60 -- 90 sekund od momentu zadziałania bodźca, komórki beta są zdolne do wytworzenia i uwolnienia do krwi każdej, fizjologicznie niezbędnej ilości insuliny. Trzustkę można przyrównać do fabryki. Na żądanie „więcej insuliny" zwiększa produkcję. Ma też ona w magazynie pewien zapas insuliny, który uruchamia w razie potrzeby. Tak się dzieje normalnie, u osób zdrowych.
Zdarza się jednak, że trzustka wydziela insulinę w zbyt małych ilościach albo wcale. Cukier pozostaje we krwi, komórki „głodują". Mamy wtedy do czynienia z cukrzycą typu I tzw. insulinozależną. Chorują na nią głównie dzieci i młodzież. Może też być sytuacja, że insulina jest wytwarzana, nawet w wystarczającej ilości, ale jakaś wybrakowana, taka która nie zapewnia przenikania cukru z krwi do komórek. Mówimy, że nie ma komórkowej aktywności. Albo też w organizmie mogą działać pewne przeciwinsulinowe hormony, zwalczające działanie insuliny. Jest to wtedy cukrzyca typu II, tzw. insulinoniezależna, charakterystyczna dla osób starszych.
Co dalej dzieje się w chorym na cukrzycę organizmie? Komórki nie zużywają glukozy, pozostaje ona we krwi. Jest to tzw. przecukrzenie krwi, czyli hiperglikemia. Nadmiar glukozy „przelewa się" przez nerki (które normalnie nie dopuszczają jej do moczu) i jest bezużytecznie wydalana. Komórki zaś nie otrzymują potrzebnego paliwa. Zaczynają się więc zaburzenia: zmęczenie, osłabienie, złe widzenie, ogromny apetyt i pragnienie. Chory zjada wielkie ilości jedzenia a przy tym chudnie, bowiem organizm spala nie to co zjadł, ale nagromadzone wcześniej zapasy tłuszczu, białek, glikogenu. Pragnienie zaś wynika stąd, że aby wydalić nadmiar cukru, chory oddaje duże ilości moczu. Przy uwalnianiu zmagazynowanego tłuszczu z komórek tłuszczowych powstają szkodliwe ciała ketonowe, czyli aceton. Pojawia się on także w moczu. Przy dużej ilości ciał ketonowych może dojść do groźnego dla życia stanu, zwanego kwasicą ketonową.
 
 
Biżuteria z kwiatami
Biżuteria z kwiatami

Online:

Naszą witrynę przegląda teraz 127 gości